Chuť umami

6.2.2009
struktura glutamové kyseliny, jedné z aminokyselin

Pátá základní chuť (vedle sladké, kyselé, hořké a slané) byla popsána teprve koncem 20. století a je připisována glutamátu. Byla nazvána umami (z japonského umai čili chutný), objevuje se v řadě orientálních koření a je zesilována inosinmonofosfátem a guanidinmonofosfátem. Chuť je zaznamenávána specifickými receptory na jazyku; ten pro umami se označuje TIR1-TIR3, zatímco podobný „sladký“ receptor je TIR2-TIR3. Pro vjem umami jsou nadto potřebné čtyři aminokyselinové zbytky uvnitř tzv. VFT-domény (pro Venus flytrap). Další čtyři aminokyseliny nedaleko vstupu do VFT-domény jsou též podstatné pro funkci receptoru.

Odeslat komentář k článku "Chuť umami "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Chuť umami " e-mailem

Diskuse/Aktualizace